Media om ons heen.

Vrijdag avond. De televisie staat zoals dat tegenwoordig gebruikelijk is op sbs6 voor weer een nieuwe live uitzending van The Voice Of Holland. De start-tune begint en het programma wordt aangekondigd.  De eerste kandidaat is geweest en er zijn 3 stoelen omgedraaid, maar nu zijn het niet alleen Nick en Simon die een beslissing maken. Jij kunt dit ook met de thuis coach app op je iPhone, tablet of Android toestel. Je kijkt niet alleen maar je participeert ook. Crossmedia is overal om ons heen. Er is haast geen voorbeeld meer te bedenken van een merk of bedrijf dat jou niet bombardeert met informatie via je tablet, smartphone en televisie tegelijk. Maar kunnen we in deze tijd zonder al deze informatie?

 

Als je in de kantine van je school of bij het koffiezetapparaat op je werk staat hoor je flarden van zinnen die van rellen in Syrië tot de nieuwe hybrideauto van Toyota gaan. Dit alles zijn voorbeelden van media die van alle kanten op je neer dalen. Maar het verhaal is verdeeld door de verschillende media die los staan van elkaar. Als het weer zondag avond is en het is tijd voor voetbal op de TV, dan heb je de mogelijkheid om naar studiosport, Voetbal International en nu ook de nieuwe zender Fox Sports te kijken. En hierbij worden per zender verschillende hoogtepunten en meningen gegeven. Er wordt dus een verschillend beeld gegeven over het zelfde onderwerp.  Dit is een voorbeeld van een transmediaal concept.

 

Je staat ‘s ochtends op en het eerste dat je controleert is je iPhone, hierna loop je naar beneden en zet de tv aan om het zelfde nieuws dat je zojuist op je NU.nl app gezien hebt, ook nog eens van de NOS te horen. Je ziet dezelfde beelden en toespraken als je kijkt naar de verschillende media. Dit zorgt voor een eentonig beeld van de werkelijkheid. Maar zeg nou eerlijk, ben je zelf bij de overstromingen in Zuid-Duitsland geweest? Nee? Toch heb je een mening over hoe het mogelijk was dat er zo ontzettend veel dorpen overstroomd zijn.

 

Tegenwoordig is het haast onmogelijk om nog mee te komen in het sociale leven zonder dat je de nieuwste app’s op je telefoon hebt staan. Is dit zoals onze toekomst eruit moet komen te zien of moet het fenomeen crossmedia tegengegaan worden?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s